Bakanlığımız tarafından düzenlenen ve gelenekselleşen “Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongreleri”nin sekizincisi “Sağlıkta Kalite ile Geleceği Tasarlamak” ana temasıyla 14-17 Aralık 2022 tarihleri arasında Antalya ilinde gerçekleşmiştir. DSÖ, ISQua ve OECD iş birliğinde gerçekleştirilen kongremizde, sağlık hizmetlerinde kalite, akreditasyon, hasta ve çalışan güvenliği, değişen dünyada sağlıkta kalitenin rolü ve Türkiye Sağlıkta Kalite Sistemi’nin geleceği gibi konular temel odak noktası olmuştur.
Sayın Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Sabahattin AYDIN‘ın katılımıyla gerçekleşen açılışımızda; Sayın Bakanımız Dr. Fahrettin KOCA, video konferans yoluyla katılımcılara mesajlarını iletmiştir. Sayın Bakan Yardımcımız Prof. Dr. Sabahattin AYDIN konuşmalarında sağlıkta kalitenin dünü, bugünü ve geleceğine vurgu yapmış, gelecekten beklentilerini dile getirmiştir. ISQua Yönetim Kurulu Üyesi Salma Jaouni’nin açılış konuşmasının ardından Sağlık Hizmetleri Genel Müdürümüz Prof. Dr. Ahmet TEKİN konuşmalarını gerçekleştirmiştir.
Kongrenin ilk gününde Hasta Güvenliği Özel Oturumu, Yönetici Zirvesi, Bugünün Öğrettikleri ile Gelecekte Sağlığın Kalitesini Tasarlamak başlıklı oturum ve Fotoğraf Yarışması ile Sağlıkta Kalite ve Güvenlik ödüllerinin sahiplerini bulduğu ödül töreni gerçekleştirilmiştir.
Yaklaşık 2300 kişinin katılım sağladığı kongremizde; ülkemizden ve dünyanın çeşitli ülkelerinden bilim insanları, sağlık yöneticileri, kamu ve özel sağlık kurumları temsilcileri, geçmiş deneyimleri ile gelecekte sağlığın kalitesinin tasarlanmasına yönelik bilgi paylaşımında bulunmuşlardır.
Kongre kapsamında düzenlenen Hasta Güvenliği Özel Oturumunda Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen Bakanlığımızca belirlenen Ulusal Hasta Güvenliği Hedefleri açıklanmıştır.
VIII. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongremizin ikinci gününde, Sağlıkta Performans Üzerine Kavramlar, Sağlıkta Yapay Zeka: Sonsuzluk ve Ötesine, Güvenli ve Onarıcı Bir Kültür Oluşturmak, Yeni Dünya ve Sağlıkta Akreditasyonun Geleceği, En İyi Uygulama Özel Oturumu, Kurum Gözüyle SKS Tecrübeleri: Faydalar ve Zorluklar, Sağlık Eğitim Müfredatında Kalite, sözlü bildiri oturumları ve Yeni SBKKS Tanıtımı gerçekleştirilmiştir.
Parçadan Bütüne Sağlıkta Kalite Göstergeleri, Globalleşme, Sağlık Turizmi, Kalite ve Akreditasyon, Hastalık Odaklıdan Hasta Odaklı Yaklaşıma Geçiş, Farklı Bakış Açılarıyla Farklı Kalite Yaklaşımları ve SKS’ye Etkileri, Özellikli Hasta Bakımında Kalite ve Sürekli İyileştirme, Sağlıkta Yenilikçi Yaklaşımlar ve Kaliteye Etkileri, sözlü bildiri oturumları ve Sağlıkta Kalite Değerlendirmeleri Zirvesi ile üçüncü gününü tamamlayan kongremiz 17 Aralık 2022 tarihinde sona ermiştir.
Kongremizin açılışından önce “Sağlık Hizmetlerinde Risk Yönetimi Kursu, Sağlıkta Kalite Göstergeleri Kursu, Hasta Güvenliğinde Güncel Uygulamalar Kursu, Sağlık Kuruluşlarında Tesis Güvenliği ve Yönetimi Kursu, SKS Kapsamında Tıbbi Cihaz Yönetimi Kursu, Kalite Doküman Yönetimi Kursu, Kağıtsız Hastane Uygulamaları Kursu, Klinik Kalite Kursu, Kalite Yönetiminde Kurumsal Yönetişim Kursu” olmak üzere toplam dokuz adet kurs düzenlenmiştir. Seçici kurul toplantıları ile kongrede sunulmaya layık görülen bildiriler ve SKS en iyi uygulama başvuruları arasından sözlü, poster ve iyi uygulama alanında dereceye giren çalışmalar belirlenmiştir.
Sürekli gelişen, yenilenen ve hedefini yükselten kongremiz, zengin bilimsel ve sosyal içeriği ile katılımcılara sağlıkta kalite kültürü ve heyecanını en üst düzeyde yaşatmıştır.
Bu güzel ve başarılı kongrenin anısına, Orman Genel Müdürlüğünden temin edilen 2400 adet mavi selvi fidanı, dikimi gerçekleştirilmek üzere Antalya Serik Belediye Başkanlığı’na teslim edilmiştir. Bu fidanlar gibi ülkemiz sağlıkta kalite çalışmalarının da gün geçtikçe büyüyüp gelişmesi ve geleceğe ışık tutmasını temenni eder, destekleyen tüm paydaşlarımıza ve katılımcılarımıza teşekkür ederiz.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü