SPKD gönderilen yayınların değerlendirilmesine “Çift-Kör Hakemlik (Double-Blind Refereeing) yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemde; tarafsızlık ve eşitliğin sağlanması amacıyla çalışmaların değerlendirme süreçlerinde yazar ve hakem kimlikleri gizli tutulmaktadır. Değerlendirme süreci bitinceye kadar, yazarların ve hakemlerin bilgileri paylaşılmaz.
Ön Değerlendirme
SPKD’ne gönderilen makaleler ilk olarak dergi editörü tarafından şekil incelemesinden geçirilir. Dergi şablonuna uygun olarak hazırlanan makaleler ilk olarak Dil Editörleri tarafından derginin yayın ilkelerine uygunluğu açısından incelenir ve uygun görülen makaleler alan editörlerine atanır. Alan editörleri makaleleri alanın var olan bilgi birikimine katkısı yönünden inceler ve uygun görürlerse makaleyi hakemlere gönderirler. Ön inceleme aşamalarında aşağıdaki noktalar göz önünde bulundurulur:
a) Yayın etiğine uygunluğu
b) Dergi yayın ilkelerine uygunluğu
c) Çalışmanın konusunun bilimsel açıdan özgünlüğü ve güncelliği
d) Çalışma konusunun eğitime katkısı
e) Yazım kurallarına ve makale yazım şablonuna uygunluğu
Hakem Değerlendirme Süreci
- Ön değerlendirmeden geçen çalışmalar incelenmek üzere konu ile ilgili en az iki hakeme veya konusuna göre üç hakeme gönderilir.
- Hakeme değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi 7 gün, daveti kabul eden hakemlere değerlendirmeyi yapması için verilen süre ise 15 gündür.
- Hakemin, yayını değerlendireceği 15 günlük süre; daveti kabul etmesi ve onaylaması ile birlikte başlar.
- Hakemin, çalışmayı belirlenen süre içerisinde değerlendirememesi durumunda 10 gün ek süre verilir. Hakem bu sürede de makaleyi değerlendirmezse alan editörü tarafından yeni bir hakem davet edilir.
- Hakemlere yazar adı gönderilmez ve hakemlerin isimleri gizli tutulur. İki hakemden olumlu rapor alan yazılar yayıma kabul edilir.
- Hakem raporlarından biri olumlu diğeri olumsuz ise, çalışma üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakemlerin raporları birbiri ile çelişirse çalışma editör tarafından değerlendirilir. Editör, esasa yönelik olmayan hatalar, dergi bütünlüğü bakımından gerekli konular vb. durumlarda düzeltmeler yapabilir ve bunlar hakkında yazara bilgi verir.
- Hakemlerden gelen dönütler ve eş editörlerin kararına bağlı olarak dergiye gönderilen makalelerin ilk tur hakem değerlendirme süreçlerinin yaklaşık olarak 6-8 hafta sürmesi öngörülmektedir. Ancak bu süre alandan alana değişebilir. Değerlendirme yapmayı kabul etmeyen hakem olması durumunda süre uzayabilmektedir.
- Hakem seçimleri dergi hakem listesinden veya dergipark sisteminden makalenin konusuna göre yapılmaktadır. Makaleler hakemlere yönlendirilirken, makalenin konusuna göre hakemin alanında uzman olması esas alınır.
Hakem Değerlendirme Yöntemi
- Hakemden, yayın ilkeleri doğrultusunda sadece kendi konu alanlarındaki çalışmaları değerlendirmesi beklenmektedir.
- Hakem, değerlendirmelerini alan editörü tarafından gönderilen makale değerlendirme formu üzerinden yapar.
- Hakemden sadece değerlendirme kriterlerine evet veya hayır şeklinde cevap vermemesi; olumsuz görüşlerini detaylandırması ve gerekçelerini açıklaması beklenmektedir.
- Makaleyi ret eden hakemden, yazara rehberlik edecek açıklamaları detaylı bir şekilde yapması beklenmektedir.
- Hakem değerlendirme formunda açıkladığı görüşlerini detaylandırmak için makale dosyası üzerindeki "değişiklikleri izle" özelliğini kullanabilir.
Değerlendirme Süreci Sonrası
- Tüm değerlendirme süreçleri ve hakem raporları, dergi arşivinde bulunmaktadır.
- Hakemlerden gelen raporlar saklanır. Eğer hakemler tarafından düzeltme isteniyorsa çalışmalar gerekli düzeltmelerin yapılması için yazar (lar) a geri gönderilir. Yazarlara raporlar doğrultusunda geliştirilmek veya düzeltilmek üzere gönderilen yazılar, gerekli düzenlemeler yapılarak editörün verdiği süre içinde tekrar dergiye ulaştırılmalıdır. Bu süre içinde düzeltilmeyen yazı (lar)ın değerlendirme süreci sona erer. Yazarlar hakemlerin eleştiri, öneri ve düzeltme taleplerini dikkate alırlar; katılmadıkları hususlar varsa, gerekçeleriyle birlikte itiraz etme hakkına sahiptirler. Olumlu bulunduğu halde yazı çokluğu nedeniyle 1 yıl stokta bekleyen yazılar, güncelliği yitirmeleri nedeniyle olumsuz sayılırlar.
- Yayına kabul edilen makalelerin basılması için, yazar(lar) tarafından telif hakkı ve yazar sözleşmesi formunun imzalanması ve dergiye iletilmesi gerekmektedir. Ayrıca, yazar(lar)dan makaleyi bir intihal kontrol programı ile taramaları ve intihal kontrol programının ürettiği en çok % 10 benzerlik oranının olduğunu belgeleyen bir program çıktısını, garanti ve yükümlülük formuyla beraber göndermeleri istenir.
- Yayına kabul edilen ve son biçimi verilen makaleler üzerinde yazar(lar) değişiklik yapamaz.
- Yayına kabul edilen makaleler için yazar(lar)a ve hakemlere telif ücreti ödenmez.