Sağlık hizmet sunumunda “Önce Zarar Verme” ilkesinden hareketle hastaları, sağlık hizmetinden kaynaklı risklerden korumak ve sağlık hizmetinin en güvenli ve nitelikli şekilde sunulmasını sağlamak amacına yönelik “Ulusal Hasta Güvenliği Hedefleri” belirlenmiş ve bu hedefler arasında basınç yaralarının önlenmesi başlığı da yerini almıştır.
Dünya Sağlık Örgütü de dünya çapında basınç yaralarının önlenmesi hedefine yönelik çalışmaları desteklemekte ve basınç yaralarını ciltte veya yumuşak dokuda meydana gelen yaralanmalar olarak tanımlamaktadır.
Basınç yaraları, dekübit ülserleri, yatak yarası veya bası yarası olarak da bilinir. Genellikle sırt, kuyruk kemiği, kalçalar, dirsekler, topuklar ve ayak bilekleri gibi vücudun kemikli bölgelerini kaplayan deride meydana gelir. Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir, ancak uygun önlemler ve iyi bir hasta bakımı ile önlenebilir.
Bu sayfada, sağlık hizmeti sunumu sırasında basınç yaralarının önlenmesinde önem arz eden sağlıkta kalite standartları (SKS) ve göstergeleri ile konuya ilişkin ulusal ve uluslararası bazı çalışmalara ulaşabilirsiniz.
Not: Sağlıkta kalite standartları dosyasında yeşil renkle vurgulanmış alanlar, standardın tamamının konu ile ilgili olmadığını, bir veya birkaç değerlendirme ölçütünün konu ile ilişkili olduğunu göstermektedir.