Bilimsel literatürde tanımlandığı üzere; kardiyak arrest beklenmedik kalp fonksiyon kaybı, solunum ve bilinç kaybı ile ani gelişen bir tablodur. Sağlık profesyonelleri tarafından gerçekleştirilen resüsitasyon ile solunum ve kalp fonksiyonlarının müdahale edilerek düzeltilmesi amaçlanır. Hastane içinde gerçekleşen kardiyak arrestler, morbidite ve mortalitenin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.
Hastaların çoğu arrestten önce kararsız bir klinik durum içinde olup klinik durumun bozulmasına ilişkin semptomlar gösterir. Yatan hasta ölümlerinin büyük bir kısmı sağlık durumu kötüye giden hastaların erken tespit edilmesi ve resüsitasyon sistemlerinin geliştirilmesi ile önlenebilir. Sağlık kuruluşları tarafından etkili sistemlerin kurulmasıyla, hastane içi kardiyak arrestin önlenmesi ve gerçekleşen arreste hızlı müdahale edilmesi mümkün olup hasta güvenliği sağlanmış olacaktır.
SKS Hastane setinde yer alan mavi kod; hastanede karşılaşılacak solunum veya kardiyak arrest durumlarında, müdahalenin en hızlı ve etkin şekilde yapılmasına yönelik oluşturulan acil uyarı kodudur.
Mavi koddan farklı olarak bu rehber; kardiyak arrest riski yüksek olan hastaların tanımlanması ve hızlı hasta değerlendirmesi yoluyla hastane içinde kardiyak arrest oluşumunun önlenmesi ve arrest meydana geldiğinde etkili resüsitasyonun sağlanmasına yönelik kaynak oluşturmak amacı ile hazırlanmıştır.
Bu sayfada, kardiyak arrest yönetimi konusunda önem arz eden sağlıkta kalite standartları (SKS) ve göstergeleri ile konuya ilişkin ulusal ve uluslararası bazı çalışmalara ulaşabilirsiniz.