Sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonların (SHİE) önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olduğu uzun yıllardan beri bilinmektedir. SHİE’lerin çoğunu yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda gelişen enfeksiyonlar oluşturmaktadır. Enfeksiyon kontrol önlemleri ile bu enfeksiyonların büyük bir kısmının önlenebilir olduğu gösterilmiştir. Sağlık hizmeti ile ilişkili olarak gelişen bu enfeksiyonlar; mortalite oranını, yaşam kalitesini, maliyetleri ve antibiyotik direncini olumsuz etkilemekte aynı zamanda da sağlık hizmetlerine ek yük getirmektedir.
Ülkemizde 11 Ağustos 2005 tarihinde yayınlanan Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği gereğince tüm yataklı tedavi kurumlarında oluşturulan enfeksiyon kontrol komitelerince SHİE’lere yönelik enfeksiyon kontrol programları ve SHİE sürveyansı yürütülmeye başlanmıştır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki alınan tedbirler ve yapılan çalışmalarla ülkemiz genelinde SHİE’lerde anlamlı düşüş sağlanmıştır. Bu nedenle enfeksiyon önleme ve kontrol çalışmaları geliştirilerek sürdürülmelidir.
Genel Müdürlüğümüz tarafından ulusal ve uluslararası kanıta dayalı bilimsel yayınlar ile güncel mevzuat çerçevesinde; hasta ve çalışan güvenliği açısından risk oluşturan sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonları önlemek, tespit etmek, kontrol altına almak ve mevcut çalışmaların geliştirilmesi amacıyla enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolüne yönelik sağlıkta kalite standartları ve göstergeleri hazırlanmıştır. Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen kalite değerlendirmeleri kapsamında ilgili süreçler yakından takip edilmektedir. Ayrıca Bakanlığımız bünyesinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonlara yönelik hazırlanan eğitim dokümanları ve kılavuzlar sağlık hizmet sunucularının kullanımına sunulmuştur.
Bu sayfada, sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde önem arz eden sağlıkta kalite standartları (SKS) ve göstergeleri ile konuya ilişkin ulusal ve uluslararası bazı çalışmalara ulaşabilirsiniz.