Hasta güvenliği konusunun ilk aşaması ve önemli unsurlarından biri doğru hastaya doğru işlemin yapılmasıdır. Doğru hastaya doğru işlemin yapılmasının ilk şartı da kimlik doğrulamadır. Uluslararası kuruluşlar tarafından da hasta güvenliğinin sağlanmasının ve tıbbi hataların önlenmesinin temelini kimlik doğrulamanın oluşturduğu kabul edilmiştir.
Hastaların doğru tanımlanmasına yönelik kolay uygulanabilir tedbirler ile ciddi hatalar önlenebilmektedir. Kurum tarafından hastaların doğru tanımlanması konusunda süreçlerin belirlenmiş olması ve çalışanlara bu konuda eğitim verilmesi önemlidir. Daha önemlisi ise çalışanların kimlik doğrulama işlemlerine gerekli özeni göstermesidir. Hastanın, tanı ve tedavi amacıyla hastaneye başvurduğu andan hastaneden ayrılışına kadar geçen tüm süreçlerde hasta kimliği, kimlik tanımlama yöntemleri ile doğrulanmalıdır. Hasta güvenliğinin sağlanması için kimlik doğrulama işlemlerinin çalışanlar tarafından benimsenmesi ve kurum kültürü haline gelmesi sağlanmalıdır.
Bu sayfada, hastaların doğru tanımlanmasının sağlanmasında önem arz eden sağlıkta kalite standartları (SKS) ve göstergeleri ile konuya ilişkin ulusal ve uluslararası bazı çalışmalara ulaşabilirsiniz.
Not: Sağlıkta kalite standartları dosyasında yeşil renkle vurgulanmış alanlar, standardın değerlendirme ölçütünün konu ile ilişkili olduğunu göstermektedir.