Teşhiste hasta güvenliği, hastaların sağlık sorunlarının sağlık personeline doğru ve zamanında iletilebilmesi ve uygun şekilde değerlendirilebilmesi ile mümkündür. Teşhis güvenliği, hasta güvenliğinin vazgeçilmez unsurları arasında yer almaktadır. Teşhisin doğru konulamaması, yanlış ve yetersiz tedavi ve bakıma, gereksiz tetkiklerin yapılmasına neden olabilmektedir. Aynı şekilde teşhisin geç konulması ve sonuçların yanlış yorumlanması da hastalığın ilerlemesine hatta hasta kaybına yol açabilir. Bu sebeple teşhiste hasta güvenliği, en üst düzeyde liderlik ve kültür değişikliği gerektiren çok boyutlu bir iyileştirme alanı olarak ulusal sağlık araştırmaları, kalite ve sistem iyileştirme süreçlerinin merkezinde yer almaktadır.
Bakanlığımız doğru teşhis doğru tedavi ilkesi ile sağlık hizmetlerinin teşhis aşamasına yönelik çeşitli düzenlemeler yapmaktadır. Hizmete erişim, tıbbi laboratuvar hizmetleri, görüntüleme hizmetleri gibi alanlarda yayımlanan mevzuatların yanında, hastanın kabulünden taburculuğuna kadar tüm hizmet süreçlerini kapsayan Sağlıkta Kalite Standartları hazırlanmış ve yayımlanmıştır.Tanı konulmasına kadar giden süreçte; hasta bakımı, hizmete erişim, radyasyon güvenliği, acil servis, mikrobiyoloji, biyokimya, patoloji ve doku tipleme laboratuvarları başlıkları başta olmak üzere geliştirilen standart ve göstergelerin uygulanması ile, her aşamada hata oranı önemli ölçüde azaltılmıştır. Örneğin; hizmete erişimde yaşanacak bir aksaklık tanının gecikmesine ve dolayısıyla tedavinin aksamasına sebep olabileceğinden bu alanda geliştirilen standartlar hastanın en kısa sürede doğru hizmete ulaşmasına ve tedavisinin doğru şekilde yapılmasına yön verir nitelikte geliştirilmiştir. Bununla birlikte laboratuvar hizmetleri başlığı altında preanalitik, analitik ve postanalitik süreçlerde geliştirilen standartlar, süreç kontrolüne çok büyük katkılar sağlamış ve hasta güvenliğini oldukça artırmıştır.
Bu sayfada, teşhiste hasta güvenliğinin sağlanmasında önem arz eden sağlıkta kalite standartları (SKS) ve göstergeleri ile konuya ilişkin ulusal ve uluslararası bazı çalışmalara ulaşabilirsiniz.
Not: Sağlıkta kalite standartları dosyasında yeşil renkle vurgulanmış alanlar, standardın değerlendirme ölçütünün konu ile ilişkili olduğunu göstermektedir.