Radyasyon; enerjinin parçacık veya elektromanyetik dalga yoluyla yayılması olarak tanımlanmakta olup doğal ya da yapay enerji şeklinde sınıflandırılmaktadır. Radyasyon yaşam boyunca tıp, sanayi ve tarım gibi birçok alanda karşımıza çıkmaktadır.
Tıp alanında kullanılmakta olan iyonlaştırıcı radyasyon, teknolojik ve bilimsel gelişmeler eşliğinde birçok hastalığın teşhis, ileri tanı ve tedavisinde vazgeçilmez olmuştur.
Bununla birlikte, iyonlaştırıcı radyasyonun önemli zararlarının da olduğu unutulmamalıdır. Alınan radyasyon dozu ile biyolojik etki arasında bir ilişki olduğu, radyasyona kontrolsüz maruz kalmanın başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir.
Sağlık kurumlarında radyasyon güvenliğine ilişkin çalışmaların amacı; radyasyon içeren teşhis ve tedavi hizmetlerinde hasta, hasta yakını ve çalışanların radyasyona maruz kalma durumlarını azaltmaya yönelik önlemlerin alınmasını sağlamaktır.
Bu sayfada, radyasyon güvenliğinin sağlanmasında önem arz eden sağlıkta kalite standartları (SKS) ve göstergeleri ile konuya ilişkin ulusal ve uluslararası bazı çalışmalara ulaşabilirsiniz.
Not: Sağlıkta kalite standartları dosyasında yeşil renkle vurgulanmış alanlar, standardın değerlendirme ölçütünün konu ile ilişkili olduğunu göstermektedir.